E-handeln ökade under 2020 och det verkar hålla i sig, vilket ger upphov till nya lösningar.

Just nu testar DB Schenker en lösning med en helelektrisk självkörande robot tillsammans med samarbetspartnern LMAD. Roboten som är ute för att leverera paket i stadsmiljö är ofarlig både mot människor och miljö och kan bli behjälplig vid sista milen-leveranser framöver.

Ett lyckat första test

Det första testet i Helsingfors avslutades i december och omfattade trottoarer i stadsdelen Baana. Testet var lyckat och i nästa steg utökas testområdet föra att se hur robotarna hanterar större utmaningar, som att ta sig över broar till exempel.

Även om fokus ligger på den sista milen så kan roboten också användas vid den första milen. Detta hände i julas när hjälporganisationen Joulupuu hade sin årliga insamling av donerade julklappar till behövande barn. Då blev roboten en pandemisäker insamlingsplats för julklappspaket utomhus. För e-handeln skulle detta kunna bli en fösta-milen-lösning för returer. Som ett paketombud, utomhus.

Hur funkar tekniken?

Roboten är uppkopplad till DB Schenkers pakethanteringssystem. Sedan känner den av vilka paket som lastas på den, leveransrutten planeras och optimeras automatiskt och information om leveranstid skickas till mottagarna. Väl framme hos en mottagare kan denne plocka ut sitt paket genom att följa instruktionerna på en skärm.

Källa: DB Schenker