Nu bjuder Caterpillar in maskinförare över hela världen att vara med i 2022/2023 års upplaga av Global Operator Challenge. Utmaningen, känd i branschen som ”jordens tuffaste tävling”, testar både förarnas kompetens och precision.

I Global Operator Challenge ska varje maskinförare bevisa sin skicklighet och kompetens genom att säkert och effektivt hantera flera typer av entreprenadmaskiner med tillhörande redskap och teknologi i olika utmanande uppgifter.

– Global Operator Challenge är en populär tävling som gör det möjligt för alla förare i hela Sverige att visa hur skickliga de är. Vi vet att svenska maskinförare är bland de bästa i världen och Caterpillars tävling ger dem möjligheten att visa vad de går för, både i Sverige och internationellt, berättar Eva Holm, Marketing Director för Zeppelin Sverige.

Under varje del av Global Operator Challenge utför deltagarna en mängd olika uppgifter som att gräva ett dike, lasta en exakt mängd material, göra förflyttningar och manövrera genom hinder. Deltagarna poängsätts baserat på deras färdighet och effektivitet såväl som deras kunskap och förmåga att använda integrerad teknik för att vässa maskinens prestanda.

För att göra tävlingen ännu mer utmanande har Caterpillar denna gång lagt till kravet att varje deltävling måste innehålla tre olika utmaningar med tre separata utrustningar. Det innebär att varje förare måste behärska ett brett utbud av maskiner för att kvalificera sig vidare till Europafinalen.

Den första omgången av Global Operator Challenge består av lokala deltävlingar som arrangeras av mer än 80 Cat-återförsäljare runt om i världen mellan mars och september 2022. I Sverige kommer den svenska deltävlingen att ske vid Svenska Maskinmässan på Solvalla 2–4 juni.

Den bästa svenska föraren kommer sedan att gå vidare till regional semifinaltävling i Malaga som äger rum i oktober 2022.

– För Sveriges del innebär det att de svenska förarna tävlar om en plats i Europafinalen för att sen förhoppningsvis ta sig vidare till världsfinalen, berättar Eva Holm, Zeppelin Sverige.

Nio finalister får delta i den globala finaltävlingen på mässan CONEXPO-CON/AGG i Las Vegas i mars 2023. Vinnaren av den stora världsfinalen får en all-inclusiveresa för två personer till valfri Caterpillar-anläggning världen över.

Förra gången Caterpillar Global Operator Challenge anordnades var 2019/2020. Då var 67 Cat-återförsäljare värdar för lokala evenemang och maskinförare från 30 länder deltog. Sverige lyckades bra och hade tre förare med i Europafinalen.

Tävlingen 2022/2023 kommer att bli världens största byggindustrievenemang i sitt slag, med mer än 80 återförsäljare som står värd för evenemang i nästan 40 länder.