För två år sedan lanserade Cranab i Vindeln sitt kranprogram för lastbilar och krantillverkaren breddar nu programmet med en ny gripserie helt anpassad för lastbilskranar samt TZ18, programmets största kranmodell hittills.  Cranab har tidigare levererat lastbilskranar i flera decennier, men i slutet av 1990-talet avslutades produktionen av företagets dåvarande generation lastbilskranar och man valde istället att fokusera på kranar till skotare och skördare.

– Det har genom åren funnits en plats på marknaden att fylla och den har vi tagit, säger Micael Olsson, försäljningsansvarig för On-road export.

Cranabs erfarenhet av krantillverkning är lång och företaget har på bästa sätt kunnat använda den kunskap och kompetens som fanns i huset sedan tidigare. Den tidigare kompetensen av lastbilskranar och den stora erfarenheten av skogsmaskinskranar gör att Cranab kunnat optimera kranprogrammet redan från start.

Utvecklingen av programmet fortsätter och blir under 2018 allt mer komplett. Bland annat tack vare den största Z-kranmodellen TZ18, en urstark 18-tonmeterskran. Den är designad att användas både vid timmerhantering och recycling, framtagen för att användas vid de allra tuffaste arbetena. TZ18 klarar större timmer och tyngre material och tar vid där 12-tonmeterskranen blir för liten. Kranen är en dubbelteleskoperande modell med en räckvidd på 10,2 meter.

En annan nyhet är Cranabs nya gripserie, helt anpassad för lastbilskranar. Gripserien består av tre gripstorlekar med modellbeteckningarna CT35, CT40 och CT50. Modellerna beräknas täcka 90 procent av marknadens behov av gripare för lastbilskranar. Griparna passar både Cranabs lastbilskranar men även andra märken.

I konstruktionsarbetet har köregenskaper och griparnas vikt varit en huvudfråga. Företaget har arbetat med materialtjockleken och gjort gripen smalare.

– För lastbilar är jakten på kilo i fokus och det har vi tagit fasta på utan att ge avkall på prestanda och köregenskaper, berättar Micael Olsson. Griparna tränger enkelt ned i virkestravarna och har mycket goda inrullningsegenskaper.

TZ18 är den tredje kranmodellen i ett komplett program av lastbilskranar för skog och recycling som Cranab presenterar de närmaste åren. Den första seriekranen, TZ12, levererades hösten 2016. För TZ18 blir det säljstart under våren 2019.