Torbjörn Andersson har vuxit upp med åkeriet, som startades av hans farfar. Han har varit där sedan barnsben. Företaget togs över av hans pappa Gert, som gick bort för tre år sedan.

På försäkringsbolagets uppmaning sa Torbjörn Andersson upp all personal efter den katastrofala händelsen när allt gick upp i rök.

– Det är välutbildade och duktiga lastbilschaufförer, ett tiotal man, så de fick i princip jobb dagen därpå, säger Torbjörn.

Kan du beskrivas hur det kändes den där natten?

– Chockartat, helt overkligt. På långt håll såg jag hur horisonten lystes upp av lågorna. Då förstod jag att det inte bara var någon trave pallar som brann. När jag kom hit såg jag att det var helt övertänt här. Ett dråpslag.

Blev du skärrad med tanke på att det brunnit på flera andra platser där lastbilar ställts upp?

– Precis efteråt var jag det. Jag visste inte om branden var riktad mot mig eller min familj. Var det en pyroman som gjort det för sin egen tillfredsställelse eller vad var det?

Hämnare greps

En person frihetsberövades.

– Om det är rätt person så var det inte riktat mot oss, säger Torbjörn Andersson.

Var det riktat mot Rossings?

– Jag vill inte säga något om det. Men svarar i varje fall inte nej.

Brottsmisstankarna är att mannen gjort detta som en hämnd för att han i höstas fick sparken från Rossings. Några fler bränder mot åkeriföretag har inte inträffat mot åkerier i Västsverige efter gripandet.

Torbjörn Andersson har börjat diskutera med ägarna, sina farbröder och en faster, hur de ska går vidare.

– Försäkringsbolaget lämnar ersättningen för vinstbortfallet i ett år. Från branden har jag ett år på mig att komma igång igen. Byggentreprenören har lovat att klara den tiden.

Är det brådis?

– Jag har aldrig varit med om att städa upp efter en brand eller att resa en ny fastighet. Så jag vet inte om det är gott om tid eller motsatsen, men budgetramarna börjar klarna.

Flera drabbade

Sigurd Anderssons åkeri fanns där med lagerverksamhet för SCA. Däckia däckverkstad, Falkenbergs Transport samt Rossing logistik, Trafikverket och några andra företag var hyresgäster och drabbades av samma öde.

Förlorar ni SCA som kund?

– Det får vi se om ett år. Nu har de löst sina problem genom att hyra in på ett annat ställe. Ingen vet om de är intresserade att komma tillbaka när jag står med en ny byggnad. Men det finns brist på lager. Vi har både Carlsberg och Gekås och flera andra stora aktörer i kommunen.

Han säger att den tillsynes hopplösa situationen börjat rätta till sig.

– Jag är mer orienterad mot en lösning än tidigare. Nu blickar vi framåt.

Du låter trots allt ganska optimistisk.

– Ja, det finns bara två sätt att tackla en sådana här händelse. Antingen är det att lägga sig i fosterställning eller att köra på. Jag är försiktigt optimistisk, säger Torbjörn Andersson.