Med Cat 980, Cat 980XE samt Cat 982 och Cat 982 XE presenterar Caterpillar New generations hjullastare. Hjullastarna bygger på den senaste teknologin och ökar maskinernas komfort, prestanda och driftsekonomi.

De nya hjullastarna har Cat Payload-system med Assist som standard på alla lastare i 980- och 982-serien. Cat Payload ger exakt vägning av skopans nyttolast så att förarna kan lasta rätt varje gång. Den nya tekniken innefattar bland annat funktioner för låg lyftvikt och manuell tippning.

Arbetsverktyg från Cat är en del av maskinen och bidrar till såväl Cat-hjullastares prestanda som effektivitet. Cat-skopor i Performance-serien balanserar skopans form med maskinens länkage för högre fyllningsgrad och bättre materialhållning.

Vindrutan som sträcker sig från golv till tak underlättar sikten framåt medan standardkameran för bakåtsikt och konvexa speglar samt speglar för döda vinkeln förbättrar sikten runt maskinen för ökad säkerhet.
För att höja säkerhetsnivån ytterligare finns tillvalen Cat Detect-radar som varnar föraren om något är för nära maskinen och ett Multi-view-system med 360 graders sikt runt maskinen.