Caterpillars nya bandschaktare Cat D7 är den senaste modellen i Caterpillars nya generation schaktare. Den har bland annat åtta procents högre effektivitet, en ny hytt med bättre komfort och ett kraftigare underrede jämfört med föregångaren Cat D7E. Modellen är också utrustad med det förhöjda drivhjulet för bättre styrka och balans.

Nya Cat D7 har konstruerats för att ytterligare förbättra styrka, balans och effektivitet. Bandschaktaren är effektiviserad för alla typer av uppdrag som schaktning, avfallshantering, markrensning, uppläggning och muddring.

Populärt drivhjul
Caterpillars kännetecken är det förhöjda drivhjulet som nu finns på Cat D7. Konstruktionens fördelar är högre drivhjulsprestanda, bättre köregenskaper och ett starkare underrede vilket ger både en starkare maskin, bättre penetrationskraft och ökad hållbarhet. Drivhjulet underlättar även vid service och underhåll.

Snål motor och sömlös låda
Cat D7 drivs av en bränsleeffektiv Cat C9.3B-dieselmotor som uppfyller gällande krav för Steg V och ger en effekt på 197 kW, motsvarande 265 hk. Cat D7 är utrustad med en helautomatisk 4-växlad växellåda som ger en god effektivitet både när det gäller bränsleförbrukning och styrka utan att föraren behöver anpassa körningen. Drivlinan ger en sömlös acceleration, en mer mjuk och följsam körning med bättre kraft och kontroll.

Effektivare
Nya Cat D7 flyttar upp till 8 procent mer material per timme på grund av den nya drivlinan och elektroniska system. Den har sex procents högre maskinvikt och 12 procent fler hästkrafter jämfört med D7E och bladkapaciteten har ökats med upp till 10 procent. Maskinens arbetsvikt är 29 776 kg.

Bättre hyttkomfort och sikt
Den ombyggda hytten har blivit större och ger en bättre förarmiljö. Komforten har ökat på grund av en ny, bredare förarstol med fler inställningsmöjligheter och skön luftfjädring.

Likaså har kontroller och reglage förbättrats. Hytten har utrustats med en ny 10-tums pekskärm i färg som ger tillgång till funktioner och inställningar. En särskild display visar bladinställningen.

Sikten har förbättrats på grund av att hytten har fått större glasytor och motorhuvens vinkel har blivit brantare. Maskinens backkamera ger HD-kvalitet och visas via pekskärmen.

Förberedd för fjärrstyrning
Nya Cat D7 är förberedd från fabrik för fjärrstyrning. Förinstallerade interna komponenter och ett externt kontaktdon gör det möjligt att installera en takmonterad kontrollenhet. Själva fjärrstyrningen sker via systemet Cat Command for Dozing.

Förbättrad teknik
Cat D7 levereras med ett brett utbud av teknologiska lösningar och de flesta kommer att vara standard för de bandschaktare som säljs på den svenska marknaden.

Utöver detta är maskinerna utrustade för Product Link och VisionLink. Cat D7 går även att få som LGP (Low Ground Pressure) för lägre marktryck och i särskilt utförande för avfallshantering.