Det har gått 35 år sedan Miljöplanering startades av Bo Larsson. Första egna maskinen var en MF 50B traktorgrävare. Tre år efter start fick företaget sin första anställda, året därpå ombildades verksamheten till ett aktiebolag och efter ytterligare ett år investerade företaget i en hjulgrävare, en Bobcat och en kranbil.

Sedan dess har företaget vuxit till drygt 20 helårsanställda och cirka 25 egna maskiner och lastbilar. Miljöplanering ägs av moderbolaget Stugusson AB, ägt Bo Larsson, Bengt Stuguby och Ann-Louise Larsson.

Bo Larsson valde redan 1982 att bli medlem i Maskinentreprenörerna och har även varit förtroendevald i branschorganisationen.

Familjeföretag

Bo och hustrun Ann-Louise är fortfarande aktiva i företaget. Bo kör maskin och Ann-Louise har hand om bokföring och fakturering. I allt övrigt är det barnen Ankie, Danne och Markus som sköter ruljangsen.

Var och en har de flera uppgifter i företaget. Ankie håller ordning på kontoret och sköter avtal, dokumentation och alla andra papper, exklusive redovisning och fakturering.

Danne är kundansvarig, ansvarar för inköp av maskiner och täcker även upp som extra resurs i produktionen, oavsett det gäller maskiner eller fordon. Markus styr upp arbetet i de större projekten och hjälper ofta till i en lastare.

– För oss är det viktigt att leva nära byggprojekten så att vi kan vara med och hjälpa till när det finns extra behov. Det ger en betydelsefull merförsäljning, resonerar Danne.

Under högsäsong har företaget ytterligare några medarbetare, plus fem till sex inlejda maskiner.

– Ambitionen är förstås att hålla en så jämn åretruntbemanning som möjligt. Det blir bäst så för både oss och våra medarbetare, framhåller Ankie.

När företaget tar in extra resurser är det en självklarhet att alla papper är i ordning.

– Vi innehar förmedlingsavtal och väljer noga vilka vi tar hjälp av. Både fasta medarbetare och förmedlade resurser är ju representanter för vårt varumärke, tillägger Ankie.