Eskilstunaföretaget P Karlssons Planering Gräv & Schakt firade 25-årsjubileum förra året. Inför det utökades antalet blå maskiner. Och på den vägen är det. Förresten var det dubbelt jubileum, för samma år fyllde Niklas 25 år.

– Jo, det stämmer. Pappa Peter startade företaget samma år som jag föddes.

Tog över som vd

Niklas klev in i branschen redan 2007, först på ett annat anläggningsföretag. Ett par år senare började han i familjens företag. Förra året tog han över vd-funktionen, så nu spakar han även företaget i sin helhet. Ägandet delas mellan Niklas och Peter.

– Jag älskar att köra maskin, men ser jag framåt så behöver jag koncentrera mig på att leda företaget. Idag är det svårt att riktigt få tiden att räcka till.

Niklas upplever att han, även i ledningsrollen, har stor nytta av att vara en erfaren grävmaskinist. Under sina år hittills i branschen har det blivit åtskilliga villagrunder, industrigrunder, vägbyggen, VA-anläggningar med mera.

– Det handlar ju om att se helheten, hitta möjligheterna och sluta cirkeln. Plus att kunna plocka fram ett extra kort ur rockärmen när så krävs.

Även om andelen företagsledning ökar så kommer Niklas att tillbringa en hel del tid även i maskinerna.

– Det är förstås värdefullt att jag kan rycka in vid arbetstoppar, semester och i händelse av sjukdom.

Maximerar nyttan

Företaget har idag fyra medarbetare utöver Niklas och Peter. Det är fyra grävmaskinister, en lastbilschaufför och en markarbetare. Maskinparken består av två Liebherr R918 bandgrävare (20-tonnare), Liebherr A918 hjulgrävare (17 ton), Liebherr A914 hjulgrävare (15 ton) samt en 6,5-tons Neuson 6003 med knäckbom och försedd med gummilarver.

Därutöver har företaget en Scania 500 tridemlastväxlare, inklusive ett 15-tal containrar, kranflak och maskinsläp.

– Lastbilen är en stor tillgång, eftersom det är en servande resurs som vi styr över själva. Det betyder mycket för effektivitet och produktivitet att jobben flyter på. Ju mer vi kan rå oss själva, desto mindre behöver vi vänta på andra.

Av samma anledning gör företaget även enklare utsättning.

Tydlig profilering

Det var lastbilen som var först ut med företagets egen färg. Därefter smiddes planer på att måla hela företaget i blå metallic. Enda undantaget just nu är minstingen av grävmaskiner.

– Vi lackar inte något efter leverans, utan vill ha rätt färg från fabrik. Liebherr kunde lösa detta och har även uppfyllt våra andra önskemål, berättar Niklas.

Förutom metallic och klarlack är maskinerna lackkonserverade för att hålla sig renare och även underlätta rengöringen.

– Lackkonserveringen underlättar enormt. En regnskur kan räcka långt för att skölja av maskinerna.

Niklas och hans kollegor märker att företagets tydliga profilering – i både färg, dekaler och klädsel – är kontaktskapande.

– Denna helhet ger större avtryck än man kan tro. Vi har ju ett långt företagsnamn, så vårt uttryck gör det lättare att lägga märke till oss och lägga oss på minnet.

Rikligt utrustade

Över lag håller maskinerna en hög utrustningsnivå. Alla utom Neuson-grävaren har maskinstyrning. Samtliga maskiner har GP Controller från SVAB och har spakar som även samlar extrafunktioner.

– Vi vinner både tid och fokus på att kunna utföra grävrörelserna utan att släppa händerna från spakarna. Visst är det bra att pausa grävrörelserna ibland, men det görs bäst med bensträckare.

Valet av kontrollbox innebär en mer krävande installation, men Niklas tycker att det är värt pengarna.

– Vi vill ha riktigt driftsäkra styrningar och upplever inte att Canbus-system levererar detta i tillräckligt hög utsträckning.

Ett annat och mer synligt signum för maskinerna är att de har gott om både arbetsbelysning och varningsljus.

– Bra ljus betyder mycket för vår arbetsmiljö. Och självklart är det viktigt att synas för dem som är i våra omgivningar.

Maskinerna har även två till tre extra kameror, utöver dem som finns med i originalutförandet.

– Att ha en kamera på stickan betyder mycket när vi gör lyft eller andra arbeten i skymda miljöer, konstaterar Niklas.

Elverk och kompressor

De båda hjulgrävarna, som ofta går som servicemaskiner, är utrustade med hydrauldrivna elverk och tryckluftskompressorer.

– Kompressor och elverk används såväl av oss själva som av servicefolk och dem vi jobbar tillsammans med i uppdragen. Tillgången till tryckluft gör det enkelt att justera däcktryck, rengöra luft- och kupéfiler samt att blåsa rent komponenter och kopplingar vid service. Tryckluften är också en värdefull tillgång när man vill blåsa rent i hytten.

Elverket i den större hjulgrävaren levererar enfas 240 volt, den mindre trefas 400 volt. I båda fallen är elverk och kompressor monterade i rejäla plåtlådor.

Fortsatt expansion

P Karlssons Planering gräv & Schakt har haft en expansiv utveckling, med kraftigt ökad omsättning. Enligt planerna utökar företaget med ytterligare en maskin och maskinist under nästa år.

– Vi räknar med att investera i en 30-tons bandare med kortrumpa. De kompakta måtten gör att vi kommer in med en större maskin även där utrymmena är begränsade. Det betyder mycket för produktiviteten, säger Niklas.

Vill göra skillnad

Niklas beskriver sig själv som en tävlingsmänniska. På fritiden kör han gärna enduro.

– Ja, det är nog en drivkraft att varje dag göra saker ännu lite bättre, lite snabbare och lite snyggare än igår. Det är ju så man utvecklas och gör skillnad på sista raden.

En annan egenskap hos Niklas och hans kollegor är att de är problemlösare.

– Vi har hittat medarbetare som är duktiga, ambitiösa och väldigt drivna. Det gäller ju att ha både fallenhet, blick för jobbet och social kompetens. Och från företagets sida måste vi förstå vikten av att underhålla och utveckla både människor och maskiner. Vi försöker att återkommande utbilda oss i nya metoder och områden, tillägger Niklas.