Den första september gick startskottet för den nya upplagan av Forest Business Accelerator, ett affärsutvecklingsprogram för innovationer i skärningspunkten mellan skogsindustri och digitalisering. Fem startups kommer i samarbete med BizMaker, SCA, RISE Processum och IBM att knåda sina affärsmodeller med målet att snabbt nå marknaden.

Innovationer som kombinerar skogens resurser med digitalisering, för nya hållbara produkter och tjänster, är den röda tråden i Forest Business Accelerator som nu går in på sitt sjunde år. För deltagarna blir programmet ett sätt utveckla sin affärsidé, validera och testa den i samarbete med BizMaker och partnerbolagen. SCA, RISE Processum och IBM får i sin tur närkontakt med snabbfotade startups med unika koncept.

Höstens deltagarbolag visar på stor bredd – från nya material av skogsråvara till digital teknik som kan göra skogsindustrins produktionsmiljöer säkrare.

– Det ska bli spännande och kul att dra i gång denna omgång. Forest Business Accelerator är väl etablerad och det märks också på intresset. Programmet skapar värde både för de deltagande bolagen och för oss partners, säger Magnus Viström, innovationschef på partnerbolaget SCA.

Deltagare hösten 2022
Reselo – Utvecklar ett nytt material från svensk skogsråvara som kan ersätta plast och gummi.
Flasheye – Jobbar med ett intelligent LIDAR-system för övervakning i till exempel stora industrimiljöer.
Biosorbe – Arbetar med ett nytt material som kan absorbera olja upp till 10 gånger sin egen vikt.
Helios Innovation – Står bakom en ny teknik för avsaltning av havsvatten med hjälp av restvärme från industri.
MicroDri – Har arbetat fram ett nytt sätt att torka virke med mikrovågor.