Fram till tredje kvartalet 2015 stals över 215 maskiner och traktorer i Sverige enligt uppgifter från Larmtjänst. Man ser en markant ökning av stölder av specifika fabrikat eller maskintyper.

Av de stulna objekten har 109 stycken varit dyrare traktorer. Tyvärr har endast cirka en av tre av de stulna objekten återfunnits.

– Det är dags att ta ett helhetsgrepp vad gäller stöldskydd av maskiner på Axima. Det är inte bara vi som drabbas på våra anläggningar utan naturligtvis i första hand våra kunder då deras maskiner som försvinner. GPS-larm är mycket effektiva för att återfinna stulna objekt och ett sådant i kombination med DNA märkning och kameror försvårar avsevärt för tjuven. Vi arbetar nära våra kunder och kan erbjuda montering både på nya maskiner och till eftermarknaden, säger Andreas Ahlberg på Axima.

Natten den 1 december stals i Västra Frölunda en traktor av fabrikat John Deere med tillhörande lastväxlare och plog med ett sammanlagt värde på närmare 800000 kronor. Det tjuvarna inte visste var att traktorn var utrustad med en GPS-tracker ifrån redKnows som vid minsta rörelse av maskinen först larmar sin ägare och sedan är spårbar via mobilen och webbsida.

Ägaren av den stulna traktorn kunde helt enkelt sitta framför sin dator och följa färden söderut i realtid och se exakt hur fort fordonet körde och i vilken riktning den färdades samt var fordonet stannat under natten.

– Det var väldigt enkelt att följa tjuvarna som helt ovetandes körde min traktor till sin tjuvgömma på en gård söder om Göteborg, säger ägaren. Det var bara att ringa polisen som slog till mot gömman och fann det stulna fordonet med plog och vagn.

Tjuvarna hade slipat bort ramnumret på stöldgodset under natten och på gården påträffades även ett antal andra plogar och maskiner som också hade bortslipade ramnummer.