Branden fick ett våldsamt förlopp. Det hade brunnit på samma ställe två veckor tidigare. Nu stod samma åkeris ekipage i lågor.

– Ett hål i staketet hade gjorts större sedan förra branden. Sju av fordonen var från samma åkeri. Omständigheterna gör att vi tror att det var en anlagd brand, säger Ben Wahlin.

Räddningstjänsten i Bohus fick larmet klockan 03,16 den 12 februari. En förare, som legat och sovit i sin bil, hade vaknat av att ett av däcken exploderade.

– Vår första resurs var framme efter sju minuter. Det brann för fullt, säger Johan Häger, insatsledare.

Brandbilar från Kode och Surte sattes också in i bekämpningen av den våldsamma branden.

Nyckellöst

Flera åkerier hyr in sig på den inhägnade uppställningsplatsen i Kareby i Kungälvs kommun. Grindarna öppnas elektroniskt.

– En specialtrailer var lastad med kvävgas- och gasol-flaskor. En dragbil stod som en barriär mellan olika fordon. Ett allvarligt läge. Vår linje blev att hålla den linjen. Om vi inte gjort det så hade vi inte kunnat vara kvar. Då hade vi tvingats utrymma bostäder som ligger inom en radio av 100 till 150 meter, säger Häger.

På området finns kontor och verkstad för det företag som hyr ut uppställningsplatserna, MJ Fastigheter. Marken ska saneras. Företaget förlorar nu en av sina kunder.

Andra insatsstyrkan började kyla en annan gasoltrailer.

– Det gjorde vi för att skydda släpen som stod längre bort. De fordon som brann kunde vi inte släcka. Chauffören som larmade såg att ”allt” brann runt omkring. Vi var mycket noga med att polisen skulle göra en teknisk undersökning, säger Johan Häger.

Misstänkt

Detta är en uppställningsplats för framförallt för den fordonsflotta som Halmstadåkeriet Nordic Transport har i Kungälv. Redan förra gången fanns brottsmisstanke.

Utöver de lastbilar som brann fanns ett 50-tal andra fordon.

– Andra åkerier stod på andra platser. Att ett åkeri drabbas två gånger och på kort tid verkar misstänkt. Fastighetsägaren är bekymrad, de åkerier som klarat sig hittills är förstås oroade, säger Johan Häger.

Till Å&T säger fastighetsägaren Mikael Johnsson:

– Det är visserligen min mark, men bränderna har drabbat ett åkeri och deras ekipage som stod här och de kan inte brinna mer än en gång.

Osämja

Ben Wahlin säger att polisen talat med olika personer som lite vagt uppgett att det kan finnas en osämja i botten.

– Hur allvarlig den är och vad den gäller ska vi försöka ta reda på. Efter en sådan här ruggig händelse kommer känslor i svall och det pratas mycket. Det krävs mycket för att sätta planer av det här slaget i verket, säger Ben Wahlin.

Jacob Rossing är vd för Nordic Transport Sverige AB och styrelseordförande i koncernen Rossinggruppen. Å&T har flera gånger sökt honom. Till Kungälvs-Posten har han sagt:

– Vi har inga ovänner vad vi vet. Vi ställer våra förhoppningar till polisutredningen. Det är ganska otäckt att veta att någon där ute är beredd att ta till sådana drastiska åtgärder för att skada oss.