Det verkade omöjligt, man sa att det inte gick att genomföra … men ge uppdraget till några av de mest begåvade unga hjärnorna, så hittar de en lösning. I en tuff ingenjörsutmaning från Volvo Construction Equipment (Volvo CE), i samarbete med LEGO-gruppen, samlades unga människor från hela världen för att ta sig an en oerhört svår uppgift – att få en fullastad Volvo A60H att röra sig 50 meter, enbart med hjälp av LEGO Technic®-bitar.

MOVE IT-utmaningen togs fram av ingenjörsexperter från både Volvo CE och LEGO-gruppen och tilldelades de unga robotik-studenterna från FIRST® LEGO® League-teamet. Uppdraget var att förflytta världens största ramstyrda dumper, Volvo A60H – en dumper med maskinvikt på 43 ton lastad med ytterligare 45 ton bergmaterial – 50 meter, med hjälp av enbart LEGO Technic®-bitar. Utmaningen var ett sätt att demonstrera den potential som STEM (engelsk akronym för vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik) har på lärande, och det var ingen enkel uppgift som skulle lösas.

Tidigare i år följde samma team av 35 unga ingenjörer från världens alla hörn nervöst en livestream för att se om den smarta lösningen som de hade lagt ner så många timmar på skulle fungera. Det skulle bli en riktig blev nagelbitare, men lösningen fungerade. Med hjälp av totalt 728 168 (!) LEGO® Technic-bitar sammanfogade under ett lager av stålplattor och genom signalöverföring till 1 920 motorer skapade barnen tillräckligt med kraft för att dra maskinens sex tunga hjul hela 50 meter på bara 30 minuter.

Under tre månader samarbetade fyra lag med barn från olika bakgrunder över hela världen – USA, Sverige, Japan och Nigeria – över tidszoner, språkbarriärer och ett 32 000 kilometer långt avstånd för att arbeta med den tekniska utmaningen. Varje lag fick LEGO® Technic-modellen av den riktiga Volvo A60H-dumpern bestående av 2 193 delar, och hade sedan tolv veckor på sig att hitta ett sätt att bygga en prototyp av LEGO® Technic-modellen som skulle vara tillräckligt stark för att flytta den 43 ton tunga dumpern. Och bara för att göra uppgiften ännu svårare, tillkom ytterligare 45 ton sten i maskinens lastkorg.

Den robusta dumpern A60H lastar 34 kubikmeter och har en lastkapacitet på 55 ton. Den används vanligtvis för att transportera tunga laster under ofta tuffa terrängförhållanden, men vid det här tillfället fick den finna sig att bara vara en del av de unga ingenjörernas utmaning.

Det här är inte första gången de två stora skandinaviska företagen Volvo CE och LEGO har samarbetat med barn för att lösa tekniska frågor. Ungdomar spelade också en viktig roll i skapandet av en autonom koncepthjullastare år 2018.