Den 1 oktober hissades nya flaggor på Järngatan 10 i Rosersberg – mitt i Sveriges snabbast växande logistikcentrum norr om Stockholm. Anledningen var namnbytet från ABT Rental till Arema Rental.

– Vi gör namnbytet för att stärka vår profil och identitet, berättar företagets vd Anders Hedlöf och sticker inte under stol med att företaget har tydliga tillväxtplaner.

Trots sitt nya namn, Arema Rental, är företaget alltså gammalt i gården. Fram till för något år sedan bedrevs verksamheten i Vallentuna. Flytten till Rosersberg har gett möjligheter att utveckla både uthyrning och verkstad.

Alla kategorier

Geografiskt arbetar Arema Rental i första hand i Mälardalsområdet, men genom kunderna når maskinerna ofta längre än så. Kunderna representerar företag i många olika branscher och storlekar – från enmansföretag till stora byggkoncerner med miljarder i omsättning.

– Oavsett storlek finns behov av att komplettera med rätt maskiner. Att hyra skapar också möjlighet att växa, eftersom kunderna enkelt kan täcka upp maskinbehoven i kortare uppdrag. Vi har också kunder som väljer att köpa loss maskinerna de hyrt och det kan då finnas möjligheter att tillgodoräkna sig en del av hyran, förklarar Anders Hedlöf.

En del företag låter de inhyrda maskinerna vara en del av konceptet. Det krymper företagens balansräkningar och gör dem extremt flexibla. På köpet blir det väldigt bekymmersfritt.

– Ibland blir det lösningar som gränsar till finansiering. Att hyra på en viss tid ligger nära operationell leasing, eftersom vi tar hand om alla kostnader för exempelvis service och försäkringar. En fördel är förstås att det är väldigt enkelt att välja och justera hyrestiden, säger Anders Hedlöf.

Arema Rental har bandgrävare mellan 3,5 och 35 ton, hjulgrävare mellan 9 och 18 ton, hjulastare mellan 5-27 ton och vältar mellan 2 och 20 ton. Därtill har företaget ett antal mindre dumprar och en mängd redskap. Totalt har företaget omkring 35 maskiner och antalet växer ständigt.

– Vi har riktat in oss på lite större maskinstorlekar. Det finns ett sådant behov och vi hjälper gärna till.

Företaget har även uthyrning av redskap, såsom skopor, tiltrotatorer, rivningsutrustning, hydraulhammare, sorteringsgripar, skrotsaxar, kranarmar och gaffelställ.

Anders Hedlöf understryker att uthyrning inte enbart handlar om att tillhandahålla maskiner och redskap.

– Vi måste förstå kundernas verksamheter och behov. Det ger oss möjlighet att pricka rätt – i både modell och utrustning, liksom att hitta upplägg som passar alla parter.

Grävmaskiner i topp

Tony Ferm, säljare på Arema Rental, konstaterar att det är tre maskintyper som toppar uthyrningen och alla är grävmaskiner.

– Det är hjulburna maskiner från tio ton och uppåt, larvburna på sex ton och larvburna på 20-23 ton, berättar han.

– Vi löser allt. Fixar vi det inte med egna maskiner så hittar vi en lösning i vårt kontaktnät, i vilket även kunderna ingår, säger Tony Ferm.

Fullutrustad verkstad

Den egna verkstaden används för att hålla maskinparken igång. Verkstaden åtar sig även externa uppdrag, från både hyreskunderna och andra företag. Arema Rental har också en tvätt- och rekondhall – både för egna behov och för uthyrning. På samma adress har företaget även öppnat en slangverkstad i samarbete med Hydroscand.

En annan verksamhetsgren är försäljning av begagnade maskiner. Detta sker dels i egen regi, dels genom dotterbolaget Boman Johansson AB, som även säljer redskap.

Företagets nya namn och logga manifesterades med ett öppet hus. På plats fanns flera av företagets leverantörer, vilka bidrog till att göra arrangemanget till en minimässa.

– Det har varit värdefullt att sammanföra både kunder och leverantörer. Nu lägger vi i ännu en växel för att nå visionen – att vara Sveriges främsta uthyrare av tunga entreprenadmaskiner, säger Anders Hedlöf.