AirForestry, som utvecklar högkapacitetsdrönare för skogsgallring, meddelar att företaget utnämnts som ett av totalt 33 tekniska innovationsbolag på den tunga tekniktidningen Ny Tekniks 33-lista 2022. Företagen på 33-listan är från många olika teknikbranscher men har enligt Ny Teknik en viktig sak gemensamt — en stark egen teknisk innovation med potential att förändra sin bransch och nå internationell framgång.

Den tekniska utgångspunkten för AirForestrys uppfinning är att förflytta skogsbruket till luften. Istället för att hantera träd med maskiner som väger flera ton och ger markskador kan drönaren gallra träd och skräddarsy skogen utifrån behov. Att effektivisera skogsbruket leder till ökad lagring av koldioxid, bibehållen biologiska mångfalden, ökad motståndskraft mot klimatförändring samtidigt som det ger mer produktiva skogar.

Den unika eldrivna gallringsdrönaren kvistar av, kapar stammen och lyfter sedan med sig trädet till en väg där timmerbilarna kan lasta. Det tar bara några sekunder.

– Tillsammans med skogsbolagen och skogsägare har vi nu möjlighet att ta skogsbruket till en helt ny nivå. Redan i början av nästa år räknar vi med att gallra vårt första träd. Vi har precis börjat vår resa och jag ser fram emot fortsättningen, säger Olle Gelin, vd och medgrundare till AirForestry.

Ny Teknik har presenterat 33-listan varje år sedan 2008 och syftet är att lista de bästa, mest innovativa och heta unga teknikbolagen på en och samma lista. Listan tas fram av Ny Tekniks egen redaktion och ska uppfylla följande kriterier: företaget är baserat på en egenutvecklad innovation, är max sju år, svenskt och ej noterat på någon handelsplats. Företagen bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.